Ден на отворените врати - 28.04.2017 г.

На 28.04.2017 г. в сградата на Районен съд – Свищов се проведе инициативата Ден на отворените врати, свързана с Деня на Конституцията. На този ден гражданите могат да посетят Съдебната палата и да се запознаят с организацията и дейността на съда, със съдебните процедури, с работата и функциите на магистратите и съдебните служби. Във връзка с тази инициатива бяха обявени и два конкурса - за детска рисунка и за есе, в които участваха 12 есета и 93 рисунки. На специални церемонии бяха връчени наградите на отличените участници.
В конкурса за есе участваха предимно десетокласници от СУ „Николай Катранов“. С първа награда - книгата „Държавата“ на Платон бе отличен Октай Зия от Хб клас. Втора и трета награда – Конституция на Република България и химикалка получиха съответно Невена Стойчева от Ха клас и Преслава Василева от Хб клас, всичките от СУ „Николай Катранов“. Тримата наградени прочетоха своите есета и им бяха връчени специални грамоти, а на останалите участници – сертификати за участие в конкурса. След награждаването, на присъсващите в залата бе прожектиран филма "Детско правосъдие".
На втория етаж на съдебната палата бе уредена изложба на отличените творби от втория конкурс за детска рисунка. Тематични награди и грамоти на отличените бяха раздадени от председателя на журито – художника Людмил Крумов. На награждаването на класираните от конкурса присъстваха деца, родители и учители на децата, които имаха възможност да разгледат съдебната палата и да разговарят със съдиите и служителите. Участниците бяха разделени в три възрастови групи: от първи до трети клас, от четвърти до седми клас и от осми до дванадесети клас. При най-малките на първо място бе класирана творбата на Сияна Великова – Iб, втората награда си поделят ученичките от IIв клас Аделина Иванова и Карина Минчева, а трета бе за Радина Евдокиева и Ивет Вачкова, също от IIв клас. Наградените са ученици в СУ „Николай Катранов“. Във втората възрастова група класирането бе: първа награда – Йоана Йорданова – VIв клас, втора награда - Антон Ламбров – IVа клас, трета награда - Александър Златанов – Vб клас. При третата възрастова група първа награда получи Владимир Атанасов – IХа клас на СУ „Димитър Благоев”, а втора награда бе за Галина Георгиева – ХIIв клас на ПДТГ„Димитър Хадживасилев”. На останалите участници бяха връчени сертификати за участие.

Фотогалерия от събитието.